Yrityksen perustaminen tapahtuu konkreettisesti rekisteröitymällä Patentti- ja reksiterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Samalla ilmoituksella yrittäjä ilmoittaa tarvittaessa yrityksen esim. ennakkoperintärekisteriin, arvonlisäverorekisteriin ja työnantajarekisteriin. Ilmoitus tehdään sähköisesti Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän, YTJ, kautta. Sieltä löytyvät myös verohallinnon palvelut ja tarvittavat sähköiset lomakkeet. Järjestelmä on Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ja Verohallinnon yhteinen palvelu. Kaupparekisteri Kaupparekisteristä löytyvät kaikki suomalaiset yritykset ja niiden perustiedot:
Ennakkoperintärekisteri Ennakonperintärekisteriä ylläpitää Verohallinto. Verohallinto merkitsee toimijat ennakkoperintärekisteriin heidän oman hakemuksensa perusteella. Ennakkoperintärekisteriin voidaan merkitä jokainen, joka harjoittaa elinkeinotoimintaa muutoin kuin työsuhteessa. Lue lisää ennakkopeintärekisteristä ja veroennakoiden maksusta Verohallinnon sivustolta. Arvonlisäverorekisteri Arvonlisäverorekisteriin on ilmoittauduttava yrityksen, joka harjoittaa arvonlisäverollista toimintaa. Arvonlisäverovelvollisia ovat kaikki, jotka harjoittavat liiketoiminnan muodossa tavaroiden tai palveluiden myyntiä, vuokrausta tai niihin rinnastettavaa toimintaa. Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä lisää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Myyjä perii veron myynnin yhteydessä ja tilittää sen valtiolle. Arvonlisäveron ulkopuolelle on jätetty terveyden- ja sairaanhoitopalvelut sekä sosiaalihuoltopalvelut. Lue lisää arvonlisäverosta ja maksuista Verohallinnon sivustolta.
|
Kaikki Suomessa toimivat yritykset löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän yrityshaun kautta. Sieltä voi tarkistaa, mikä on yrityksen Y-tunnus. Jos yritystä ei löydy tästä rekisteristä, on syytä epäillä, että kyseessä ei ole oikea yritys.
Yksityisen elinkeinoharjoittajan (toiminimi) yrityksen perustaminen käy nopeasti, kun täyttää kaavakkeen ja maksaa rekisteröintimaksun. Tämän jälkeen katsotaan, että yritys on perustettu. Kannattaa huomioida, että perustamisen jälkeen tämä yritys ei enää voi esimerkiksi hakea starttirahaa. |
- Hyvinvointialan yrittäjyys
- Yrittäjän osaaminen
- Yrityksen käynnistäminen
- Yrityksen käynnistämisen vaiheet
- Tahto ja kiinnostus toimia yrittäjänä – yrittäjäasenne
- Yritysideasta liiketoimintasuunnitelmaksi
- Luvanvaraisuus ja lakisääteisyys
- Rahoitus ja taloushallinto
- Yritysmuodot ja verotus
- Yrityksen perustamisilmoitus
- Luvat, vakuutukset, sopimukset ja tietosuoja
- Työhyvinvointi
- Tilat, välineet ja henkilöstö
- Asiakashankinta ja markkinointi
- Pärjääminen markkinoilla
- Laadukkaat palvelut
- Yrityksestä luopuminen
- Hyvinvointialan omistajanvaihdos
- Ostoon ja myyntiin herääminen
- Yrityskauppamarkkinat
- Kohteitten kartoitus ja myyntikunnostus
- Ostajan ja myyjän kohtaaminen
- Yrityskaupan toteutuminen
- Luopuneen yrittäjän rooli yrityskaupan jälkeen
- Jatkajayrittäjän osaamisen kehittäminen
- Yritystoiminnan kehittäminen
- Omistajanvaihdostarinat
- Yrittäjyyttä jo opiskellessa